Śniadania/kolacje

piątek, 23 sierpnia 2013

Propozycja śniadaniowa lub kolacyjna podczas okresu "P" lub jako przystawka podczas "PW" :) Omlet, bez maizeny, tylko na 2 jajkach i mleku. Pychota!



Składniki:

  • 1 plaster wędliny drobiowej
  • 0,5 małej cebuli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz

Cebulę i wędline pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na wodzie lub na patelni wysmarowanej kroplą oliwy.

Jajka porządnie rozkłócić z mlekiem, tak aby nabrały puszystośći i wlać na podsmażoną cebulę i wędlinę. Równomiernie rozprowadzić na patelni. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu. Jak omlet się porządnie zetnie, złożyć go na pół i smażyć na większym ogniu bez przykrycia, do zarumienienia.

 

Smacznego!

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Robię go od dłuższego czasu, ale zawsze zapominam zrobić mu zdjęcie, bo za szybko znika z talerza. Idealna propozycja na późne śniadanie np w sobotni poranek. Idealnie smakuje z ketchupem bez cukru :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka maizeny
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ugotowana pierś z kurczaka
  • pieczarki
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

 

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Delikatnie podsmażyć. Żółtka oddzielić od bialek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Do żółtka dodać mleko, maizenę, proszek i przyprawy. Dokładnie ubić. Dodać białko i delikatnie wymieszać.

Wylać na dobrze rozgrzaną patelnię. Zmniejszyć gaz, poukładać pokrojoną w kostkę pierś i podsmażone pieczarki. Przykryć pokrywką.

Omlet jest gotowy, gdy masa porządnie się zetnie z wierzchu. Nie ma potrzeby przewracania go na drugą stronę.

Przed podaniem obsypać szczypiorkiem i polać ketchupem.

Smacznego!


środa, 15 maja 2013

Przepis na naleśnik, do którego użyjemy tylko dwóch (tak tak, dwóch:)) składników. Jajko i mleko w proszku. Przepis na te naleśniki znalazłam "kiedyśtam" na jednym z forów Dukana, lecz nie pamiętam dokładnie którym. Jeśli ktoś zna pierwotne źródło, proszę o informację (!). Naleśnik ten, może stanowić idealną bazę dla naszego śniadania czy też kolacji.


 

 

Składniki:

  • 1 jajko (rozm.L)
  • 2-3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku

 

Jajko rozkłócić. Dodać 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Natomiast, jeśli masa będzie za gęsta - dolać przegotowaną wodę.

Masę wylać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto z obu stron.

Uwaga! Naleśnik bardzo szybko się smaży.

 

Smacznego!


wtorek, 01 lutego 2011

Szczerze mówiąc-nadaje się nie tylko na śniadanie. Można jeść ją o każdej porze dnia :) Można też wziąć ją do pracy jako przekąska i jeść ją bez ograniczeń.


Składniki:

  • 150g chudego białego sera
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • 2 korniszony
  • 0,5 cebuli
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • duże plastry wędliny drobiowej


Cebulę i ogórek posiekać w drobną kosteczkę. Ser ugnieść widelcem z jajkiem, dodać cebulę, ogórek, sól, pieprz i jogurt. Wyrobić masę.

Plastry wędliny ułożyć na folii aluminiowej/folii spożywczej. Na środek wędliny nałożyć ser i uformować roladkę. Dokładnie zawinąć i wsadzić do lodówki.

Kroić w plastry.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

wtorek, 23 listopada 2010

No to klops....:) mój pierwszy w życiu i powiem szczerze-bardzo nam smakował. Polecam z czystym sumieniem :) Dobry do chlebka jak i do przekąszenia-ot tak :) Będzie smakował dukającym jak i nie :)


Składniki: (na dwie aluminiowe foremki 0,5kg)

  • 800g mięsa mielonego (użyłam mieszanki cielęco-wołowej)
  • 2 cebule
  • 4-5 łyżek otrąb pszennych
  • 6-7 jajek
  • przyprawy (czosnek granulowany, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, majeranek)
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego


4 jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na teflonie (podlewając wodą). Ostudzić. Do mięsa dodać (surowe) 2 jajka, otręby, przyprawy i cebulę. Jeśli masa będzie za mało klejąca dodać ostatnie jajko. Dodać przecier i dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć do aluminiowej foremki, do jej 1/3 wysokości. Położyć 2 ugotowane i obrane jajka i lekko przycisnąć. Wyłożyć pozostałą masę. To samo zrobić z drugą foremką.

Wsadzić do nagrzanego do 170*C pieca i piec ok 1h.


Ostudzić i wsadzić do lodówki. Zimnego klopsa kroić w plasterki.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.







<







Make your own opis opis