Śniadania/kolacje
środa, 01 października 2014
Składniki: -2 jajka, -pół cukinii, -2 łyżki mleka, - pół małej czerwonej cebuli (może być biała), - sól, pieprz, -szczypta ziół np. prowansalskich.
Cebulę poszatkować, cukinię pokroić na plasterki. Patelnię dobrze rozgrzać i wrzucić cukinię i cebulę. Delikatnie podlać wodą. Uważać, żeby się nie przypaliła (smażyć na średnim ogniu). Chwilę podsmażać. Jajka rozkłócić z mlekiem i ziołami. Wlać na patelnię, wymieszać, aby cukinia była równomiernie rozłożona. Podsmażać, aż omlet się zetnie. Można dopiec w piekarniku lub patelnię przykryć pokrywką i na małym ogniu podsmażać omlet, aż wierzch się zetnie. Na wierzch gotowego omletu można położyć listki rukoli/roszponki/szpinaku.
Smacznego!
piątek, 23 sierpnia 2013
Cebulę i wędline pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na wodzie lub na patelni wysmarowanej kroplą oliwy. Jajka porządnie rozkłócić z mlekiem, tak aby nabrały puszystośći i wlać na podsmażoną cebulę i wędlinę. Równomiernie rozprowadzić na patelni. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu. Jak omlet się porządnie zetnie, złożyć go na pół i smażyć na większym ogniu bez przykrycia, do zarumienienia.
Smacznego!
poniedziałek, 24 czerwca 2013
Składniki:
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Delikatnie podsmażyć. Żółtka oddzielić od bialek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Do żółtka dodać mleko, maizenę, proszek i przyprawy. Dokładnie ubić. Dodać białko i delikatnie wymieszać. Wylać na dobrze rozgrzaną patelnię. Zmniejszyć gaz, poukładać pokrojoną w kostkę pierś i podsmażone pieczarki. Przykryć pokrywką. Omlet jest gotowy, gdy masa porządnie się zetnie z wierzchu. Nie ma potrzeby przewracania go na drugą stronę. Przed podaniem obsypać szczypiorkiem i polać ketchupem. Smacznego!
środa, 15 maja 2013
Składniki:
Jajko rozkłócić. Dodać 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Natomiast, jeśli masa będzie za gęsta - dolać przegotowaną wodę. Masę wylać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto z obu stron. Uwaga! Naleśnik bardzo szybko się smaży.
Smacznego!
wtorek, 01 lutego 2011
Składniki:
Cebulę i ogórek posiekać w drobną kosteczkę. Ser ugnieść widelcem z jajkiem, dodać cebulę, ogórek, sól, pieprz i jogurt. Wyrobić masę. Plastry wędliny ułożyć na folii aluminiowej/folii spożywczej. Na środek wędliny nałożyć ser i uformować roladkę. Dokładnie zawinąć i wsadzić do lodówki. Kroić w plastry. Smacznego! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
REKLAMA
Zaglądam do
Uwaga! Copyright 2010-2013 by mrs.dukanowa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu są własnością autora i zabrania się kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez zgody autora. ![]() |