Przystawki

poniedziałek, 10 lutego 2014

Nowa odmiana tuńczykowych placków. W smaku zupełnie inne. Mogą być jako przekąska do pracy ale również na obiad czy kolację. Z przepisu wychodzi ok 10 małych placuszków, ale wystarczą, żeby przestać być głodnym. Coś mi się wydaje, że pojawią się u mnie na dłużej.


Składniki:

  • 1 puszka odsączonego tuńczyka w sosie własnym
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zmielonych otrąb
  • 0,5 dużej cebuli
  • 3 łyżki serka granulowanego
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżka oregano


Serek porządnie rozgnieść widelcem. Do tuńczyka dodać ser, startą na tarce albo drobno posiekaną cebulę. Wbić jajko, wsypać otręby i dodać przyprawy.  Masę porządnie wymieszać (rozgniatając najlepiej widelcem), tak aby składniki dokładnie się połączyły.

Smażyć na dobrze rozgrzanym teflonie, małe i płaskie placuszki. Przewracać dopiero wtedy, kiedy porządnie się usmażą od jednej strony. Niestety trzeba smażyć małe, ponieważ z dużymi plackami jest problem z przewracaniem. Jeśli będzie się Wam ciężko wykładać masę na patelni, "przyklepcie" ją mokrą łyżką albo mokrymi palcami.

Smacznego!

środa, 12 czerwca 2013

Tak jak wczoraj obiecałam, na fb, dzisiaj przepis (w końcu!) na pyszne placuszki brokułowe z łososiem i kremowym białym serkiem. Idealne jako przystawka do mięsa czy ryby, albo jako warzywna przekąska. Możemy placuszki również podać jako przystawka dla niedukających gości - uwierzcie mi, ale wcale nie pomyślą, że to co Im serwujecie jest dietetyczne :)

 

Składniki (na 12 placuszków):

  • 2 jajka, rozm.L
  • 500g surowego brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • kremowy biały serek
  • łosoś wędzony
  • koperek

Brokuła podzielić na różyczki i  ugotować do miękkości (ok.6-7 minut). Wystudzić i rozdrobnić na małe kawałki (np.nożem). Dodać 2 jajka, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać.

Smażyć placuszki, nakładając łyżką ciasto (sami musicie zobaczyć jaka grubość Wam odpowiada) na patelnię bez tłuszczu.
Moje placuszki były z jednej łyżki masy brokułowo-jajecznej. Przewracać dopiero, kiedy masa od spodu porządnie się zetnie.

Każdy placuszek posmarować kremowym serkiem, ułożyć plasterek łososia, wycisnąć sok z cytryny i udekorować koperkiem.

Smacznego!


poniedziałek, 12 listopada 2012

Czytałam w Waszych opiniach, że na blogu jest za mało przepisów z rybą. Postaram się nadrobić. Dzisiaj ryba na zimno. Proste i szybkie w wykonaniu, tylko to "leżakowanie" pod sosem... Ale warto! Przepis znalazłam tutaj ale zmodyfikowałam go na potrzeby diety :) Niestety przepis bez zdjęcia, bo dzisiaj komputer odmawia mi posłuszeństwa i nie mogę załadować zdjęć - ahhh ta złośliwość rzeczy martwych:(


Składniki:

  • filety z ryby
  • 2 jajka
  • 1 łyżka maizeny
  • 1 łyżka mleka
  • gęsty serek homogenizowany
  • jogurt naturalny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • zielony ogórek
  • sól, pieprz


Rybę rozmrozić, jeśli używacie mrożonych filetów. Posolić i opieprzyć. Jajko rozbełtać, delikatnie posolić i dodać maizenę i mleko. Dokładnie wymieszać. Maczać filety i smażyć na dobrze rozgrzanym teflonie na złoty kolor. (tak jak w przepisie na kurczaka w cieście - klik)

Z serka, jogurtu, czosnku, koperku i przypraw zrobić gęsty sos czosnkowy. Dodać starty na grubych oczkach ogórek.

Rybkę położyć w szklanym pojemniku, przykryć warstwą sosu czosnkowo-ogórkowego i wsadzić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jeśli nie jesteś na warzywach-omiń ogórek-rybka też wychodzi smaczna!

Smacznego!


sobota, 06 października 2012

Przepis na te placuszki, próbuję opublikować od środy. Może w końcu teraz mi się uda. Wiedziałam, że jak już będę miała chwilę, to wszystko się sprzeciwi przeciwko mnie. Najpierw zapomniałam, gdzie zapisałam zdjęcia do przepisu, później jak już znalazłam to nie miałam jak się "podpiąć" do komputera, a później po prostu znowu nie miałam czasu. Mam nadzieję, że dzisiaj w końcu się uda :) Przepis ten znalazłam w internecie, niestety nie pamiętam gdzie :( Wypróbowany wiele razy i za każdym razem bardzo dobre wychodzą. Polecam!

 

Składniki na około 10 małych placuszków:

  • 1/3 kostki chudego sera twarogowego, ja miałam kostkę o masie 250g
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 0,5 kubeczka małego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej – maizeny
  • słodzik, wedle uznania ja dałam słodzik w płynie Huxol ok 2,5 ml
  • szczyptę cynamonu
  • szczyptę gałki muszkatołowej
  • czubaty koniuszek małej łyżeczki sody oczyszczonej dla spulchnienia placuszków

Twarożek wcześniej rozdrobnić widelcem, dodać jajko i białko, jogurt, maizene, cynamon, słodzik, gałkę i sodę, wszystko razem zmiksować i usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Przewracać dopiero kiedy porządnie się ciasto zetnie, ponieważ wcześniej mogą się rozwalać podczas przerzucania.

 

Smacznego!

środa, 12 września 2012

Dla miłośników muffinek. Tym razem bez maizeny, tylko na samych otrębach owsianych. Idealna przekąska do pracy, jak i na śniadanie. Jeszcze ciepłe, mają w środku przepyszny rozpuszczony ser. Można jeść je sauté jak i z wędliną, czy białym kremowym serkiem. Dodatki dobieramy według własnych potrzeb. Ze względu na ilość otrąb, musimy je rozdzielić na 3 dni lub poczęstować jeszcze 2 osoby :)

 



Składniki (na 10 muffinek):

  • 9 łyżek otrąb owsianych
  • 4 jajka
  • 200g białego chudego sera
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

100g sera rozgnieść widelcem, dodać żółtka, otręby i dokładnie wymieszać. Dodać oregano i bazylię. Wmieszać delikatnie białka.

Napełniać papilotki do połowy. Na wierzch każdej muffinki położyć kosteczkę białego sera (1cm x 1cm) i przykryć ciastem (1 łyżeczka ciasta na każdą kosteczkę sera).

Piec ok 20min w 180oC.


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Muffinki po upieczeniu mogą ciężko odklejać się od papierka. Po ich wystudzeniu, problem ten znika :)

 

Smacznego!

Print Friendly and PDF


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów