Ryba

poniedziałek, 20 grudnia 2010

Jeśli nie lubicie na święta zwykłych filetów rybnych, bądź nie wiecie jak je przygotować-polecam kotlety rybne :) Mała odmiana, ale jaka smaczna! Oczywiście nadają się nie tylko na święta.


Składniki (na ok. 9 kotletów):

  • 3 filety rybne (użyłam tilapi)
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 4-5 łyżek otrąb
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do ryb


Rybę zmielić. Dodać jajka, otręby i bardzo drobno posiekaną cebulę. Wyrobić masę i doprawić do smaku. Formować płaskie kotlety i smażyć na dobrze rozgrzanym teflonie na złoty kolor. Podawać z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

sobota, 04 grudnia 2010

Widziałam w komentarzach, że chcecie więcej przepisów na rybę. Proszę bardzo. Dzisiaj ryba po grecku. Nam smakowała, najlepsza na następny dzień.


Składniki:

  • 2 duże filety z ulubionej ryby
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały seler
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki maizeny
  • 10 łyżek otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i ulubione przyprawy do ryb


Filety z ryby rozmrozić i natrzeć ulubionymi przyprawami. Otręby zmielić, dodać maizenę, proszek do pieczenia, mleko i jajka. Ma powstać gęsta masa. Rybę obtoczyć masą i smażyć na rumiano. Ostudzić.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Wsadzić do garnka, zalać wodą do wysokości 1/3-1/2 warzyw. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować do miękkości warzyw.

Na dno szklanego pojemnika położyć cienką warstwę warzyw, następnie rybę i znowu warzywa, tak aby ostatnią warstwą były warzywa. Delikatnie zalać pozostałym wywarem. Wsadzić do lodówki, najlepiej na noc.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

czwartek, 08 lipca 2010

Tym razem rybka z warzywami pod beszamelem :) Jednym słowem PYCHA! Dawno nie jadłam tak smacznej rybki. Uważajcie z sosem sojowym, żeby nie była za słona. Warto wziąć do tego przepisu "mięsistą" rybę. Ja miałam grube płaty mintaja i dały radę:) Oczywiście jeśli nie weźmiemy warzyw do przepisu, nadaje się na fazę białkową (nie uderzeniową!).

Składniki:

  • 2 płaty ryby (ja wzięłam mintaja)
  • pół kalafiora
  • pół brokuły
  • 1 op serka granulowanego light
  • cytryna
  • sól, pieprz, sos sojowy

Beszamel:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka maizeny
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/3 łyżeczka gałki muszkatołowej

 

Rybę obmyć, posolić, popieprzyć i zalać 1 łyżką sosu sojowego. Skropić 1/4 cytryny. Zostawić, aby smaki się "przegryzły". Zagotować wodę na warzywa (można użyć mrożonych) oraz zagrzać piekarnik na 180st. Do gotującej się posolonej wody, wrzucić pół kalafiora i pół brokuły. Poczekać, aż woda ponownie zawrze i odliczyć 4 min i wyjąć brokuł i poczekać kolejne 2 min i odcedzić kalafior. Przelać zimną wodą. Rybę włożyć do żaroodpornego naczynia (najlepiej, gdyby był wielkości tak, żeby ryba była ściśnięta:)) i piec ok 10min w piecu. W międzyczasie zrobić z podanych składników beszamel. Wyjąc rybkę z piekarnika, poukładać na nią kalafior i brokuł, zalać beszamelem i wyłożyć odsączony serek. Wsadzić do piekarnika i piec 30 min (do zarumienienia się wierzchu).


Smacznego!

Print Friendly and PDF

ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

sobota, 08 maja 2010

Pora na rybkę :) i to jaką! Uwielbiam łososia, więc nie obeszło się bez przepisu ;) Łosoś wyszedł PRZEPYSZNY! Idealny na fazę naprzemienną-i przepyszny z surówką, bez niej również. Polecam!

Składniki:

  • łosoś
  • cebula
  • sól
  • biały pieprz
  • sos sojowy
  • plasterki cytryny


Łososia oczyścić z łusek i obrać z ości. Posolić, popieprzyć* i zostawić do "przegryzienia" na min.30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik na 220st. Z folii aluminiowej wyciąć prostokąciki. Na środku prostokąta** położyć 2 plasterki cytryny, na to położyć kawałek łososia, polać go 1 łyżeczką sosu sojowego i położyć cebulkę.

Zamknąć folię, tak aby było trochę wolnej przestrzeni nad łososiem, żeby para podczas pieczenia mogła sobie krążyć :) Tak przygotowanego łososia położyć na brytfankę i wsadzić do pieca na 15 min. Po tym czasie przełączyć grzanie piekarnika na górne i odkryć górę "namiociku". Wsadzić na 5min do przyrumienia cebulki.

 

 

Smacznego!

*specjalnie nie podaję ilości przyprawi i łososia, bo to zalezy wg Waszego gustu i ile macie osób do nakarmienia;)

** ja wysmarowałam folię odrobiną oliwy z oliwek bo bałam się, że łosoś się przypali, ale niepotrzebnie się martwiłam:) następnym razem będzie bez oliwy :)

Print Friendly and PDF

ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!



Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów