Pizza

środa, 08 sierpnia 2012

W poniedziałek wieczorem, na blogu i na facebook'u, pojawiła się zagadka :) Odgadły ją Iza , Ewa i Olisha - gratulacje! Dzisiaj przedstawiam Wam rozwiązanie.

Będąc na "wygnaniu" z mojego rodzinnego miasta, wynajmując kawalerkę i mając mało czasu na pieczenie w piekarniku, pewnego dnia, zachciało mi się pizzy. Wymyśliłam pizze z patelni :)  Smakuje prawie tak samo jak ta z pieca. Więc jeśli nie masz czasu na pieczenie czy też nie posiadasz piekarnika, warto wypróbować. Przepis ten dość długo czekał na swoją publikację, ponieważ pizza bardzo szybko znikała z talerza i nie nadążyłam zrobić jej zdjęcia. Teraz wróciłam do tego przepisu, aby w końcu ją obfotografować :) Cóż...tym razem pizzę zjadłam zimną ;)



Składniki: (na patelnię ok 20cm)

  • 4 łyżki otrąb
  • 1 łyżka kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • przecier pomidorowy lub ketchup bez cukru (dostępny w SklepieDukana (klik))
  • 1 mała cebula
  • ulubione warzywa (jeśli aktualnie jesteście na PW)
  • żółty ser (wg tego przepisu) lub serek granulowany
  • oregano
  • ulubiona wędlina

 


Otręby wymieszać z kefirem, proszkiem i jajkami. Wylać masę na porządnie rozgrzaną patelnię, wcześniej przetartą ręcznikiem z kroplą oliwy z oliwek. Zmniejszyć gaz/moc palnika i smażyć pod przykryciem. Gdy już jedna strona się przyrumieni, przewracamy na drugą, zestawiamy z ognia. Placek smarujemy przecierem pomidorowym/ketchupem, posypujemy oregano, kładziemy ulubione warzywa oraz wędlinę. Na to kładziemy ser żółty albo wykładamy odsączony serek granulowany. Patelnię stawiamy na wolnym ogniu. Gdy dół się zetnie podlewamy trochę wodą i przykrywamy pokrywką. Smażymy ok 5 min pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy aż ser się roztopi a ciasto ładnie się przypiecze.

Uwaga! Należy uważać z wodą, żeby nie rozmiękczyć ciasta za bardzo! Ja podlewałam ciasto 2 razy za każdym razem może użyłam ok.4 łyżek stołowych przegotowanej wody.



Smacznego!

 

Na facebook'u przedstawiłam Wam mój debiut w dziedzinie kręcenia i "sklejania" filmu. Za wszelkie usterki przepraszam i obiecuję poprawę :)

Zapraszam tutaj.


Print Friendly and PDF

środa, 02 marca 2011
W lodówce zalegał tuńczyk, na którego nie miałam przez długi czas pomysłu. Ale pewnego dnia zachciało mi się pizzy, więc postanowiłam go wykorzystać :) Pizza wyszła bardzo smaczna. Lekka odmiana po tej tradycyjnej z wędliną.


Składniki (dla 2 osób):
  • 6 łyżek otrąb (mieszanki)
  • 2 łyżki maizeny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant / 50g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka słodziku do pieczenia
  • 1 małe jajko
  • cebula
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 150g serka granulowanego
  • przecier pomidorowy
  • oregano, sól, pieprz, papryka słodka

Mleko delikatnie podgrzać. Do miski wsypać otręby, maizenę, drożdże, słodzik, mleko i jajko. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Jeśli używacie świeżych drożdży-mleko podgrzać, dodać słodzik i dokładnie rozpuścić drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać do otrąb i dalej postępować jak z drożdżami instant.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na patelni, podlewając wodą. Dodać tuńczyk i przyprawić dobrze pieprzem i papryką. Lekko przestudzić.
Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, rozprowadzając zmoczoną dłonią na cienki placek. Posmarować przecierem pomidorowym (najlepiej całe ciasto, bo jeśli zostawicie brzegi to wyschną podczas pieczenia i zrobią się twarde) i posypać oregano. Następnie wyłożyć podsmażony tuńczyk i na to wyłożyć serek razem ze "śmietanką".
Piec w piecu nagrzanym do 180*C ok 20-25min (sprawdzając czy ciasto się nie przypala).
Smacznego!
Print Friendly and PDF
czwartek, 03 czerwca 2010

Często prosiliście mnie o dobre ciasto na pizze. Więc testowała, testowałam i testowałam. To chyba najlepsze jakie zrobiłam. Mimo, że byłam na proteinach, to jak widać, można jeść pizze również na tej fazie:)



Składniki: (dla 2 osób)

  • 6 łyżek otrąb owsianych
  • 2 łyżki maizeny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżeczka słodziku do pieczenia
  • 1 małe jajko
  • sól do smaku
  • przecier pomidorowy, pieczarki, cebula i inne ulubione warzywa (na PW)
  • wędlina drobiowa
  • serek granulowany
  • oregano


Otręby zmielić na puch lub zostawić w całości. Dodać maizenę, jajko, słodzik drożdże i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30min w ciepłe miejsce

Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, rozprowadzając zmoczoną dłonią na cienki placek. Posmarować przecierem pomidorowym (najlepiej całe ciasto, bo jeśli zostawicie brzegi to wyschną podczas pieczenia i zrobią się twarde) i posypać oregano. Poukładać swoje ulubione składniki pizzy (wędlinka, warzywa-na PW), na to wyłożyć odsączony serek granulowany.

Piec w piecu nagrzanym do 180st ok 20 min (musicie kontrolować czy za bardzo się brzegi nie przypiekają).

Podawać z sosem czosnkowym.


Smacznego!

Print Friendly and PDF



Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów