Na zimno

środa, 31 lipca 2013

Dawno na blogu nie było nic z deserów - najmocniej przepraszam i poprawiam się w tej kwestii. Dzisiaj przepis na kakaową galaretkę jogurtową. Coś kakaowego, słodkiego i chłodnego. Idealne na tegoroczne upały.

 

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1-2 łyżki słodziku (wg smaku)

 

Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i ostawić do napęcznienia. Mleko podgrzać z kakao. Dodać żelatynę i podgrzewać do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Uważać, żeby nie zagotować. Odstawić do wystudzenia. Dodać słodzik - ilość wg własnego smaku :) oraz jogurt. Zmiksować przez ok 5 minut, aby masa jak najbardziej się spieniła.

Przelać do szklanek i wstawić do lodówki  na min.2h.

 

Smacznego!

 


wtorek, 26 lipca 2011

Z rabarbaru miał być kompot, a z sera farsz do naleśników. Wyszły serniczki z musem :) i nie żałuję, że zmieniłam koncepcję deseru na dziś. Kwaskowaty smak rabarbaru w połączeniu ze słodyczą serniczków - zaskakujące niebo w gębie :)

 

 

Składniki (na 3 porcje):

  • 400g sera wielokrotnie mielonego
  • 4-5 lasek rabarbaru
  • słodzik w proszku, do pieczenia, do smaku
  • 5 łyżek żelatyny
  • ulubiony zapach do sernika (ja dodałam waniliowy plus ziarenka z 2 lasek wanilii)

 

 

Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Wrzucić do garnka i zalać wodą, tak aby lekko go zakrywała. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, uważając, żeby nie przypalić. Ma powstać mus. Zestawić z ognia i lekko przestudzić. Dodać słodzik wg uznania.

Do sera dodać słodzik i ulubiony zapach. Zmiksować.

3 łyżki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do sera i dokładnie wymieszać. Rozlać do pucharków i wsadzić do lodówki do lekkiego stężenia.

Pozostałą żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do rabarbaru. Mus wyłożyć na lekko stężałe serniczki. Wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia (ja wsadziłam na całą noc).


Smacznego!

Print Friendly and PDF

sobota, 11 września 2010

Jest to jeden z moich pierwszych deserów, zaraz po Smakiji, które robiłam jak zaczęłam prowadzić bloga. Nie wiem dlaczego dopiero teraz do niego wróciłam. Ale było warto. Muss jest delikatny i idealnie zaspakaja pragnienie czegoś słodkiego.

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • 400g serka homogenizowanego*
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 2 białka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 5 kropel zapachu waniliowego (lub innego)
  • słodzik wg smaku (dodałam 1,5 łyżki)

 

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno. Serek homogenizowany ubić ze śmietan-fixem, tak aby nabrał lekkości. Dodać płynną żelatynę oraz ubite białka. Odłożyć 8 łyżek białej masy i dodać zapach. Do reszty dodać przesiane przez sitko kakao. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do foremek. Schłodzić w lodówce ok.3-4h, a najlepiej zostawić na całą noc.

Smacznego!


* może być waniliowy, ale niekoniecznie. Jeśli nie macie to dodajcie 5 kropel zapachu waniliowego.

Print Friendly and PDF

wtorek, 11 maja 2010

Można powiedzieć, że jest to ciasto dla leniwca :) Wszystko wrzucić i wymieszać i wlać do miski i poczekać. Nic trudnego a jak pysznego i lekkiego :) Wasza propozycja z "Koncertu życzeń".


Składniki:

 

Żelatynę zalać wrzątkiem. Odstawić do wystygnięcia. Serek ubić ze śmietan-fixem. Podczas ubijania dodać zapach i sok z cytryny. Dodać wystydzną żelatynę. Wymieszać łyżką. Następnie dodać pokrojoną w kostkę galaretkę. Rozlać do miseczek wyłożonych folią spożywczą. Odstawić do lodówki do stężenia.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

ZAPRASZAM DO "KONCERTU ŻYCZEŃ"!

piątek, 26 lutego 2010

Na diecie czasami nadchodzi moment, że ma się ochotę na coś słodkiego...oto i on - czysto-proteinowy deserek i w dodatku ze środkiem czekoladowym. Niebo w gębie ! Smakuje również osobom nie będącym na diecie :) Idealne na fazę uderzeniową i naprzemienną. Przepis znaleziony w internecie, zmodyfikowany przeze mnie :)

Składniki na 4 porcje:

    • 150g jogurtu naturalnego
    • 250g serka homogenizowanego waniliowego
    • 100g serka homogenizowanego naturalnego
    • 1,5 łyżki żelatyny
    • 2/3 szklanki gorącej wody
    • 1,5 łyżki kakao
    • 10 słodzików w pastylkach


Żelatynę rozpuścić w wodzie i zostawić do wystygnięcia. Jogurt oraz serki włożyć do miski i dodać słodziki, jeśli lubicie bardziej słodkie to więcej słodzika jeśli mniej słodkie-mniej pastylek i zmiksować przez minutę. Dodać tężejącą ale ciągle płynną żelatynę. Miksować na wysokich obrotach przez 3 minuty. 2/3 białej masy rozłożyć do pucharków, do reszty wsypać kakao i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na białą masę. Wsadzić do lodówki na 2-3h.

Smacznego :)

Print Friendly and PDF

 

Można zjeść wszystkie porcje w jeden dzień, ale warto podzielić się z domownikami.



Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów