Zupy

środa, 06 lutego 2013

Dostałam wiele maili i PW na fb o przepis na zupę czosnkową, która zajęła III miejsce w konkursie.. Oto i on :)

Przepis ten jest drugim (pierwszy na oszukane gołąbki znajdziecie tutaj) z cyklu Wasze przepisy na www.dukan.blox.pl :)

Jeśli chcesz, aby Twój przepis ze zdjęciem pojawił się na blogu, podeślij go na dukan_wg.karoliny@gazeta.pl , a ja go przetestuję i następnie umieszczę na blogu z Waszym zdjęciem :) Jeśli nie masz zdjęcia -  nie przejmuj się :) przepis możesz podesłać również bez zdjęcia :)

 

 

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kostka rosołowa
  • strąk papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • papryka ostra mielona
  • makaron shirataki



Marchewkę i pietruszkę pokroić w paski, zalać wodą, zagotować. Dodać pokrojony czosnek, opieczoną cebulę, odrobinę soli i kostkę rosołową - gotować około 15min. Paprykę pokroić w paski, dodać do zupy. Gotować aż warzywa będą miękkie, zaprawić koncentratem pomidorowym.
(Po ugotowaniu, aby zupa miała silniejszy aromat można dodać do niej roztarty ząbek czosnku.)
Gdy nalejemy zupę do talerza i doda się makaron, przyprawić zupę papryką w proszku i podać z posypaną natką pietruszki.

 

Smacznego!

 

kopniete_gryzonie dziękuję za przepis.

mrs.dukanowa

 

poniedziałek, 24 września 2012

Ostatnio pytałam się Was czy na Dukanie można spożywać dynię. Jako, że wszyscy jednym słowem powiedzieli, że tak, wzięłam się za tą zupę. Krem z dyni jadłam pierwszy raz i powiem Wam, że chyba do tego kremu trzeba się przekonać. Póki co, ja spróbowałam i na razie mi wystarczy ;) ale może znajdzie się Ktoś komu zasmakuje i będzie do tego przepisu powracać ;)

Krem ten jest na wywarze warzywno-drobiowym, ale jeśli nie macie takiego pod ręką, skorzystajcie z suszonej włoszczyzny, jaką w swojej ofercie ma firma SyS (klik). Na tej włoszczyźnie gotowałam kilka zup/kremów i powiem Wam tak - idealnie sprawdza się, jeśli nie chcecie gotować gara wywaru warzywnego :)

 

 

Składniki:

  • 1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru
  • ok. 0,5 łyżki posiekanej ostrej papryczki chilli (można dodać mniej, jeśli nie lubicie ostrego lub całkowicie ją pominąć)
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę
  • 2 szklanki purée z dyni*
  • 500ml wywaru warzywno-drobiowego lub wywar z suszonej włoszczyzny SyS (klik)
  • 200ml mleka
  • sól
  • pieprz

 

Cebulę podsmażyć na złoto na wywarze, dodać imbir, czosnek i papryczkę. Uważać, żeby nie przypalić cebuli - w razie potrzeby dolewać wywar. Podsmażać ok 1-2 minuty. Dodać purée oraz tyle bulionu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję kremu. Gotować ok. 10 minut. Dodać mleko. Doprawić solą i pieprzem, zagotować.

 

Metoda dla posiadaczy Speedcook'a:

Dynię pokroić na kawałki (bez skorupy i pestek - zostawiając sam zwarty miąższ), wrzucić do Speedcook'a i zalać wodą/bulionem. Robot ustawić na : obroty: 2 , temperatura: 80 oC , czas: 25 min. Następnie dodać podsmażoną razem z imbirem, czosnkiem i papryczką na wywarze cebulę. Temperaturę robota zmniejszyć do 60oC , czas: 15 min. Pod koniec gotowania dodać mleko. Doprawić solą i pieprzem.

Jeśli gotujecie zupę na wywarze warzywno-mięsnym, możecie krem podać z mięsem, będzie to białkowa "wkładka" do zupy :)

Smacznego!

* Dynię pokroić na duże kawałki razem ze skorupą. Usunąć pestki, zostawiając sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Kawałki dyni ułozyć na blasze i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C przez max.1h. Łyżką wybrać miąższ ze skorupy i przełożyć do miski. Zmiksować blenderem na purée.

  Print Friendly and PDF

piątek, 31 sierpnia 2012
Dawno na blogu nie pojawił się przepis na zupę, więc poprawiam się i dzisiaj proponuję zupę koperkową z kalafiorem, który ma zastąpić nam makaron lub ziemniaki. Zupa ta jest bardzo delikatna, a jednocześnie bardzo sycąca dzięki ogromnej ilości mięsa i kalafiora.


Składniki (na 2 litry zupy):
- 2 duże nogi z kurczaka (udka+pałki)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- pół główki kalafiora
- 0,5 selera
- 1 por
- 2 pęczki koperku lub 1 duży pęczek
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- S&P
- jogurt naturalny do zabielania (ok.5 łyżek)

Z udek zdjąć skórę i razem z piersią umieścić w garnku. Zalać 3,5l wody i zagotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny (w międzyczasie zdjąć "burzyny"). Włoszczyznę obrać, marchewkę pokroić w grubsze plasterki, kalafiora podzielić na drobne różyczki i wszystko wrzucić do wywaru mięsnego. Dodać ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Koperek drobno posiekać.
Z wywaru wyjąć mięso, pora, pietruszkę i seler. Mięso pokroić na kawałki i dodać z koperkiem do zupy. Gotować ok 10 minut.
Zabielić jogurtem (jeśli boicie się, że jogurt się Wam zwarzy, dodajcie go dopiero na talerzu, energicznie mieszając).

Smacznego!

Print Friendly and PDF

niedziela, 01 lipca 2012

Idealny na takie dni jak dzisiaj - żar się leje z nieba, no ale w końcu lipiec w kalendarzu. Polecam dla miłośników botwinki.

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 szt dużej botwinki z liśćmi i łodygami
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 500 ml wody
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

 

Botwinkę obrać, pokroić w słupki a liście poszatkować, i wrzucić do osolonej wody i gotować do miękkości. Ostudzić. Dodać schłodzony jogurt i doprawić pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Podawać z jajkiem.

Smacznego! 

Print Friendly and PDF

poniedziałek, 21 marca 2011

Przyszła wiosna i zachciało mi się pomidorowej! Ale na Dukanie nie można jeść normalnego makaronu (który uwielbiam pod każdą postacią!), a marzyłam o takich świderkach, postanowiłam zrobić zupę krem. Zamiast makaronu miałam pulpeciki. Wyszło przepysznie!


Składniki (na 6 porcji):

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • 1 listek laurowy
  • ziele angielskie, pieprz w ziarnach
  • sól, pieprz
  • gęsty jogurt naturalny


Mieso wyrobić z jajkiem i solą i pieprzem. Formować małe pulpeciki i delikatnie podsmażyć na patelni. Do garnka wlać 2l wody, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i zagotować. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę i por. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć por, dodać pomidory, paprykę słodką i ostrą i zagotować. Zupę potraktować blenderem i doprawić do smaku.

Na talerzu wyłożyć 5 pulpetów i zalać je gęstym kremem. Dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego i podawać.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów