Święta

wtorek, 26 listopada 2013

Kolejny przepis na świąteczne śledzie. Tym razem w wersji pomidorowo-cebulowej. Spróbujcie, a może Wam taka odmiana, zasmakuje. Tutaj przepis na śledzie w "śmietanie".

Przepis dodaję do cyklu "Przepisów świątecznych" (klik).

 

Składniki:

  • 0,5 kg matiasów
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego bez cukru, lub pomidorów bez skórki - ja użyłam przecieru pomidorowego firmy Podravka*
  • przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, papryka, majeranek, słodka papryka, pieprz.

Filety namoczyć w wodzie lub mleku, co najmniej 6 godzin (chociaż ja moczyłam mniej - wszystko zależy od matiasów). Pokroić na kawałki.

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce i podsmażyć na wodzie na patelni, do zarumienienia. Gdy będzie już miękka, dodać przecier/pomidory i przyprawić wg smaku. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Gdy masa cebulowo-pomidorowa jest jeszcze ciepła, dodać śledzie i wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić w chłodne miejsce, na min całą noc, aby śledzie przeszły smakiem cebulowo-pomidorowym.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Przepis znaleziony na blogu: Szaleństwo w kuchni

 

* W przepisie został wykorzystany przecier pomidorowy firmy Podravka, który dostałam od Pani Anny w celu przetestowania i wyrażenia swojej opinii odnośnie otrzymanego produktu.

Sami wiemy, jak ciężko jest znaleźć przecier pomidorowy bez zawartości cukru, który w Diecie Dukana jest surowo zabroniony.

Byłam bardzo zaskoczona jak zobaczyłam, że w składzie wspomnianego wcześniej przecieru, cukru brak :) Od razu pomyślałam, że zostawię ten przecier na specjalną okazję, a przecież nadchodzące święta są specjalną okazją, prawda?

Pomidorowe produkty firmy Podravka powstały z pysznych, aromatycznych pomidorów dojrzałych w słońcu Południa. Są to pełnowartościowe, naturalne produkty bez konserwantów, dostępne w wygodnych, funkcjonalnych kartonikach. Przecier pomidorowy, to produkt otrzymany ze świeżych, aromatycznych, odpowiednio wyselekcjonowanych, pomidorów dojrzałych w śródziemnomorskim klimacie na Południu Europy.



Skład przecieru to:

- 99% pomidorów

- sól

- kwasek cytrynowy

 

* wpis zawiera lokowanie produktu Podravka :)



czwartek, 28 marca 2013

Zima za oknem, a na talerzu wiosna! Jeśli lubicie śledzie, to polecam Wam wersję wiosenną. Składniki są proste i ogólnodostępne. Polecam na nadchodzącą Wielkanoc.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • mielony pieprz

 

Śledzie namoczyć w wodzie/mleku. Pokroić na paski. Szczypiorek drobno posiekać, rzodkiewkę zetrzeć na grubych oczkach. Wszystkie składniki umieścić w misce i zalać jogurtem. Wymieszać. Doprawić pieprzem do smaku.

 

Smacznego!


niedziela, 23 grudnia 2012

Idą święta, a jak święta to koniecznie śledzie. Niestety w oleju odpadają, no chyba, że ktoś jest już na ostatniej fazie i może takie smakołyki jeść. Dzisiaj mam propozycję dla Was - śledzie w "śmietanie". Wiem, że Ameryki tym przepisem nie odkryłam, ale może ktoś nie znał jeszcze tego przepisu :) Przepis dodaję do "Spisu potraw świątecznych" (klik).

 

Składniki:

  • filety matiasy z zalewy solnej 
  • serek homogenizowany naturalny (użyłam w wiaderku Pilosa, dostępny w Lidlu)
  • cebula
  • ogórek kiszony (opcjonalnie)
  • świeżo mielony pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

 

Filety namoczyć w wodzie, aby pozbyć się ich słonego smaku (tutaj to już wg Waszego smaku - ja moczyłam 2 - 2,5 h, w zależności od wielkości matiasów).

W międzyczasie obrać i pokroić w piórka cebulę oraz w półksiężyce ogórki (jeśli użyjecie).

Filety pokroić na paski 2-3 cm, dodać do cebuli (i ogórków). Następnie dodać ziele i liścia oraz zalać jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszać. Przyprawić delikatnie pieprzem. Odstawić do przegryzienia się składników. W razie konieczności dopieprzyć.

Smacznego!

poniedziałek, 03 grudnia 2012

Święta za niecałe 3 tygodnie. Wybraliście już menu?

W celu ułatwienia Wam wyboru, umieszczam wybrane przepisy świąteczne, które pojawiły się na blogu. Wystarczy tylko kliknąć w nazwę, a zostaniecie przeniesieni do danego przepisu :)

* NA SŁODKO:

Piernik                           Prosty sernik              Sernik z nutą piernikową

 

* WYTRAWNIE:

Zupa grzybowa            Ryba po grecku           Kurczak z piekarnika

 

ŚLEDZIE:

Wiosenne śledzie      Śledzie w "śmietanie"    Śledzie z pomidorami i cebulą

       

 

W miarę możliwości menu świąteczne zostanie powiększone o nowości :)

11:46, mrs.dukanowa , Święta
Link Komentarze (3) »
środa, 22 grudnia 2010

Wiem wiem, w dukanie tylko ten kurczak i kurczak....Ale ten jest na prawdę pycha! taki soczysty....Idealny na pierwszy dzień Świąt.


Składniki:

  • 1 kurczak
  • sól, pieprz
  • papryka ostra, słodka
  • 3 łyżki majeranku
  • czosnek granulowany
  • 1 główka czosnku
  • ok. 2 średnie cebule


Kurczaka dokładnie obmyć i wysuszyć. Ja odcięłam kuperek i szyjkę-ponieważ nie przepadamy, ale jeśli lubicie-zostawcie. Teraz dwie opcje-albo obieramy kurczaka ze skóry albo go zostawiamy. Ja zostawiłam i po upieczeniu po prostu zdjęłam skórę i jej nie jadłam.

Kurczaka nacieramy przyprawami (paprykami i czosnkiem granulowanym), solimy i pieprzymy. Do środka wsypujemy majeranek. Obieramy czosnek i cebulę. 3 duże ząbki przeciskamy przez praskę i nacieramy nimi kurczaka. Resztę czosnku razem z pokrojoną na ćwiartki cebulą wsadzamy do środka kurczaka. Odstawić do lodówki na 24h.

Piekarnik nagrzewamy do 170* i wsadzamy kurczaka. Pieczemy go tyle ile waży + 10min (czyli jeśli kurczak ważył 1,2kg pieczemy go ok.1h i 30min-najlepiej sprawdzić, czy się dopiekł lekko go nacinając i sprawdzając stan upieczenia mięsa).

Smacznego!

Print Friendly and PDF

 
1 , 2


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.















Make your own opis opis Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów