Wpisy z tagiem: faza uderzeniowa
czwartek, 29 stycznia 2015
Składniki: - 1kg miesa mielonego (drobiowego, wołowego lub pół na pół) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 jajko - 1-2 łyżki otrąb pszennych - sól, pieprz, papryka słodka, ostra Cebulę obrać i drobno posiekać. Jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i otręby dodać do mięsa. Mięso wyrobić. Z mięsa formować kulki i układać je na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przed ok 20-30 minut. Co jakiś czas kulki przewracać na drugą stronę, żeby się nie przypaliły. W razie konieczności podlać wodą.
Smacznego!
poniedziałek, 10 lutego 2014
Nowa odmiana tuńczykowych placków. W smaku zupełnie inne. Mogą być jako przekąska do pracy ale również na obiad czy kolację. Z przepisu wychodzi ok 10 małych placuszków, ale wystarczą, żeby przestać być głodnym. Coś mi się wydaje, że pojawią się u mnie na dłużej. Składniki:
Serek porządnie rozgnieść widelcem. Do tuńczyka dodać ser, startą na tarce albo drobno posiekaną cebulę. Wbić jajko, wsypać otręby i dodać przyprawy. Masę porządnie wymieszać (rozgniatając najlepiej widelcem), tak aby składniki dokładnie się połączyły. Smażyć na dobrze rozgrzanym teflonie, małe i płaskie placuszki. Przewracać dopiero wtedy, kiedy porządnie się usmażą od jednej strony. Niestety trzeba smażyć małe, ponieważ z dużymi plackami jest problem z przewracaniem. Jeśli będzie się Wam ciężko wykładać masę na patelni, "przyklepcie" ją mokrą łyżką albo mokrymi palcami. Smacznego!
piątek, 23 sierpnia 2013
Cebulę i wędline pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na wodzie lub na patelni wysmarowanej kroplą oliwy. Jajka porządnie rozkłócić z mlekiem, tak aby nabrały puszystośći i wlać na podsmażoną cebulę i wędlinę. Równomiernie rozprowadzić na patelni. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu. Jak omlet się porządnie zetnie, złożyć go na pół i smażyć na większym ogniu bez przykrycia, do zarumienienia.
Smacznego!
piątek, 09 sierpnia 2013
Składniki:
2-3 łyżeczki kawy zalać gorącą wodą (1 szklanka). Odstawić do wystudzenia. Przelać do foremek na lód i zamrozić. Mrożone kostki kary (u mnie rybki i kwiatki :)) zalać zimnym mlekiem, dosłodzić słodzikiem. Wymieszać. Smacznego!
wtorek, 09 lipca 2013
Składniki:
Oddzielić białka od żółtej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek wrzucić otręby pszenne, proszek do pieczenia, serek i napęczniałe otręby owsiane. Dokładnie zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie je wmieszać w masę. Pod koniec mieszania dodać jagody goji (ok.15szt) Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.60 min (do tzw."suchego patyczka"). Po upieczeniu chlebek studzić na kratce.
Smacznego! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
REKLAMA
Zaglądam do
Uwaga! Copyright 2010-2013 by mrs.dukanowa. Wszystkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu są własnością autora i zabrania się kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez zgody autora. ![]() |