Wpisy z tagiem: faza uderzeniowa

poniedziałek, 10 lutego 2014

Nowa odmiana tuńczykowych placków. W smaku zupełnie inne. Mogą być jako przekąska do pracy ale również na obiad czy kolację. Z przepisu wychodzi ok 10 małych placuszków, ale wystarczą, żeby przestać być głodnym. Coś mi się wydaje, że pojawią się u mnie na dłużej.


Składniki:

  • 1 puszka odsączonego tuńczyka w sosie własnym
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zmielonych otrąb
  • 0,5 dużej cebuli
  • 3 łyżki serka granulowanego
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżka oregano


Serek porządnie rozgnieść widelcem. Do tuńczyka dodać ser, startą na tarce albo drobno posiekaną cebulę. Wbić jajko, wsypać otręby i dodać przyprawy.  Masę porządnie wymieszać (rozgniatając najlepiej widelcem), tak aby składniki dokładnie się połączyły.

Smażyć na dobrze rozgrzanym teflonie, małe i płaskie placuszki. Przewracać dopiero wtedy, kiedy porządnie się usmażą od jednej strony. Niestety trzeba smażyć małe, ponieważ z dużymi plackami jest problem z przewracaniem. Jeśli będzie się Wam ciężko wykładać masę na patelni, "przyklepcie" ją mokrą łyżką albo mokrymi palcami.

Smacznego!

piątek, 23 sierpnia 2013

Propozycja śniadaniowa lub kolacyjna podczas okresu "P" lub jako przystawka podczas "PW" :) Omlet, bez maizeny, tylko na 2 jajkach i mleku. Pychota!



Składniki:

  • 1 plaster wędliny drobiowej
  • 0,5 małej cebuli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz

Cebulę i wędline pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na wodzie lub na patelni wysmarowanej kroplą oliwy.

Jajka porządnie rozkłócić z mlekiem, tak aby nabrały puszystośći i wlać na podsmażoną cebulę i wędlinę. Równomiernie rozprowadzić na patelni. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu. Jak omlet się porządnie zetnie, złożyć go na pół i smażyć na większym ogniu bez przykrycia, do zarumienienia.

 

Smacznego!

piątek, 09 sierpnia 2013

Pewnie, tym przepisem, Ameryki nie odkryłam, ale może jest jeszcze ktoś z Was, kto nie zna tego sposobu na mrożoną kawę :) Polecam :)

 

Składniki:

  • ulubiona rozpuszczalna kawa
  • woda
  • mleko
  • słodzik (o ile słodzicie)

 

2-3 łyżeczki kawy zalać gorącą wodą (1 szklanka). Odstawić do wystudzenia. Przelać do foremek na lód i zamrozić.

Mrożone kostki kary (u mnie rybki i kwiatki :)) zalać zimnym mlekiem, dosłodzić słodzikiem. Wymieszać.

Smacznego!


wtorek, 09 lipca 2013

Kolejny przepis z cyklu "Przepisy czytelników". Przepis dostałam od sympatycznej Dagmary, która może nie jest na diecie Dukana, ale niektóre z jej przepisów idealnie są wpasowane w naszą dietę. Chlebek robiłam już 2 razy i jest pyszny. Na blogu znajdziecie jeszcze inny przepis na chlebek - klik - wybierzcie sami, który Wam lepiej smakuje. Tutaj znajdziecie również inne przepisy na pieczywo :)

Niestety chlebek, na który przepis podała mi Czytelniczka musi nam wystarczyć na parę dni, ze względu na ilość otrąb i jajek, jaką zużyjemy, podczas jego pieczenia.

Jeśli chcesz, aby Twój przepis ze zdjęciem pojawił się na blogu, podeślij go na dukan_wg.karoliny@gazeta.pl , a ja go przetestuję i następnie umieszczę na blogu z Waszym zdjęciem :) Jeśli nie masz zdjęcia -  nie przejmuj się :) przepis możesz podesłać również bez zdjęcia :)

 

Składniki:

 

  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1 szklanka otrąb owsianych
  • 1 op. serka białego granulowanego
  • 6 jajek
  • jagody goji - ok.15 szt
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, bazylia suszona

 
Otręby owsiane zalać połową szklanki wrzątku i zostawić do napęcznienia.

Oddzielić białka od żółtej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek wrzucić otręby pszenne, proszek do pieczenia, serek i napęczniałe otręby owsiane. Dokładnie zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie je wmieszać w masę. Pod koniec mieszania dodać jagody goji (ok.15szt)

Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.60 min (do tzw."suchego patyczka").

Po upieczeniu chlebek studzić na kratce.

 

Smacznego!



wtorek, 30 kwietnia 2013

Jakiś czas temu, na blogu pojawił się przepis na majonez mleczny z parafiną (klik). Dzisiaj mam dla Was jeszcze smaczniejszy majonez i bez parafiny. Na bazie serka granulowanego. W przepisie znajduje się wszystko co możemy jeść bez wyrzutów sumienia ;) Polecam. Przepis znaleziony na forum dieta.pl.

 

Składniki:

  • 1 op serka wiejskiego (granulowanego) 200g
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki octu winnego
  • sól i pieprz


Jajko gotujemy na twardo. Obieramy - jajko ma być ciepłe.

Pozostałe składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Dodajemy jajko i miksujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11


Uwaga!
Copyright ˆ 2010-2013 by mrs.dukanowa.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia i przepisy umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania się kopiowania,
przetwarzania lub ich wykorzystywania
bez zgody autora.







<







Make your own opis opis